De jacht van Google op linknetwerken en het gevaar voor artikel marketing

De laatste tijd is Google hard bezig om grote linknetwerken neer te halen die de resultaten in Google kunstmatig proberen te beïnvloeden. Het laatste geval hiervan is het uit de index halen van een groot deel van het linknetwerk van BuildMyRank.com. Ze kondigden zelf in een bericht op hun blog aan dat Google op 19 maart veel van hun websites uit de index van de zoekmachine heeft gehaald.

Hoewel ze zelf altijd hebben geloofd in een dienst waarbij zich konden onderscheiden van andere linknetwerken, in de hoop de genade van Google te krijgen, bleek ook voor hen Google’s missie om zuivere resultaten na te streven de doodsteek.

Wat is BuildMyRank?

BuildMyRank was een netwerk van blogs en sites waar je artikelen kunt toevoegen waar je per 150 geschreven woorden een compleet geoptimaliseerde backlink, met ankertekst naar keuze, in het artikel kunt toevoegen. Het artikel wordt vervolgens willekeurig op één van de websites met hoge PageRank in het netwerk gepubliceerd.

Via RSS-feeds wordt vervolgens het artikel gepubliceerd op diverse andere sites zodat deze sneller geïndexeerd wordt in Google en daarbij ook nog eens wat backlinks krijgt. Daarna wordt het artikel ook nog eens toegevoegd aan socialbookmarksites en web 2.0 websites.

Deze opzet geeft in de omschrijving eigenlijk al heel duidelijk aan dat dit hele concept draait om het misleiden van zoekmachines door het automatisch creëren van ‘optimale backlinks’. Een quote over BuildMyRank (en vergelijkbare netwerken) zet het heel duidelijk neer:

“We use them to get the in-content links to help our web pages rank better. Yes, we use them to manipulate Google rankings.”

Wat is er gebeurd?

Om heel kort te zijn is het volgende gebeurd: Google heeft een groot deel van de websites die tot het netwerk van BuildMyRank behoorde geïdentificeerd en al deze websites uit de index van Google gehaald. Dit betekent dat ook alle links die op die website stonden, waar het uiteindelijk allemaal om draaide, niet meer in de index van Google staan en dus geen waarde meer doorgeven aan de sites waarvoor ze bedoeld waren.

Websites die hun linkbuilding grotendeels op deze methode hadden afgestemd zien dus in één keer een groot deel van hun backlinks, en daarmee hun autoriteit, wegvallen. Uiteindelijk met als gevolg een mogelijke vrije val in de rankings van Google.

Wat betekent dit voor Nederland?

Bovenstaande lijkt natuurlijk allemaal nog een beetje een ver-van-ons-bed verhaal aangezien het nu nog voornamelijk over buitenlandse/internationale netwerken gaat. Maar als we dit beleid doortrekken dan lopen ook in Nederland bepaalde sites een gevaar. Dit zijn de websites die zich neerzetten onder noemers als ‘artikel spinners’ en ‘artikel marketing’. Maar in theorie zouden zelfs persberichtensites die zich puur richten op ‘SEO persberichten’ hieronder kunnen vallen.

Wanneer je als linkbuildingstrategie er voor kiest om dit soort netwerken in te zetten weet dan dat Google in één keer alle links die opgebouwd zijn via deze netwerken waardeloos kan maken. Realiseer je dus dat dit absoluut geen langetermijnstrategie is en wees je bewust van de risico’s die deze partijen jou niet duidelijk maken.

Comments

Powered by Facebook Comments

19 reacties op “De jacht van Google op linknetwerken en het gevaar voor artikel marketing

 1. Mensen die zich bezig houden met artikel marketing en link farms zien nu misschien eindelijk in dat ze hun tijd beter kunnen besteden aan content van hoge kwaliteit. Artikel marketing is zo 2005.

  • Sjoerd de Haan

   Artikel spinners produceren content die zelfs tot 100% verschillen van het origineel en dus niet te herleiden is door Google.

   Dus in SEO opzicht is dit dus unieke content.

   Ondanks het feit dat artikel directories de google slap hebben ontvangen, is het nog steeds interessant om hier op te posten!

   Verspreid je content ook op blogs en andere web 2.0 properties.

   • Als jij een artikel 100% spint, denk je dat het nog normaal leesbaar is? Google maakt gebruik van formules zoals de Flesch-Kincaid readability score.
    En het feit dat met Panda en nu de link farms al deze problemen door Google langzamerhand verholpen worden, waarom zou je het risico lopen om nu je tijd aan artikel marketing te verspillen?
    De links die je vandaag krijgt kunnen morgen niks meer waard zijn.

    • Sjoerd de Haan

     Uit je antwoord haal ik direct het feit dat je nog nooit met artikel spinners hebt gewerkt.

     Gespinde content is namelijk 100% grammaticaal correct!

     • Klopt (helaas) wat Sjoerd zegt. Ik heb een paar testen gedaan. Artikels van mezelf gespind (geen nieuwe content) en die op andere sites geplaatst. Het duurde niet lang voor dat de gespinde artikels bijna dezelfde posities bereikten. Er zat een klein verschil op. Maar dat hoeft niet meteen aan de kwaliteit van de artikels te liggen. De andere sites stelden immers weinig voor. Dus een één op één vergelijking is moeilijk te maken. In ieder geval is mijn conclussie dat je bestaande artikels perfect kunt verbouwen. Ik heb ondertussen ook ervaren op welke manier je dat perfect kunt doen. Maar zoals gezegd, het waren cases in het kader van mijn opleiding, dus zeker niet vatbaar om op de markt te gooien. En als zeker niet via een site als deze ;-)

   • SEO Kwakzalvers

    @Sjoerd Laten we er even vanuit gaan dat het concept van artikel spinners werkt (waar we nog genoeg over zouden kunnen discussiëren). Waarom is het volgens jou dan nog steeds interessant om artikel spinners in te zetten als je weet dat Google ze op termijn waarschijnlijk uit de index zal halen? Dan zijn al je inspanningen toch voor niets geweest?
    Was het dan niet veel slimmer geweest om die tijd te investeren in het opbouwen van een merk, het produceren van content die je doelgroep daadwerkelijk wil lezen en die te promoten om zo echte interessante links te krijgen, in plaats van zo’n kunstmatig netwerk dat vroeg of laat toch al zijn waarde verliest?

    • Sjoerd de Haan

     @SEO Kwakzalvers

     Jij blijft maar vastzitten op het punt dat alle artikels die gespint zijn ook op een link netwerk komen!

     Dit is niet het geval en ik verbaas mij over het feit dat je hier maar over blijft vallen.

     Als ik mijn artikelen spin komen daar 100% unieke artikelen uit die ik dan weer op mijn beurt plaats op web 2.0 properties met mijn keywords die ik wil optimaliseren voor mijn websites.

     Natuurlijk bestaan er ook artikel spinners die ook automatisch (als je wil) alles submitten op directories en blogs, maar dat hoef je niet te doen.

     Daarom vond ik het al zo vreemd dat je linknetwerken door elkaar haalt met artikel spinners.

     Een artikel spinner is een tool om meer content te genereren en deze hoeft niet per definitie geplaatst worden op een link netwerk.

     Ook kun je nog met een gerust hart op link netwerken blijven posten. Google heeft even zijn spierballen getoond, maar daar blijft het bij!

     BMR was een giga backlinking bedrijf met meer dan 25000 websites die nu niets meer waard zijn.

     Google jaagt alleen maar op drie footprints:

     1. Websites die bewust reclame maken voor het kopen van backlinks.
     2. Die ook alle websites in eigen beheer hebben (Google heeft toegang tot whois en kunnen gelijk zien wie de eigenaar is van de website).
     3. bedrijfen die meer dan 2000 websites beheren.

     Ik garandeer je dat dit met een sisser afloopt. Google kan namelijk niets doen tegen websites die een netwerk aanbieden van blogs en directories die zij niet in eigen beheer hebben.

     Zolang de waarde van een externe backlink nog steeds de grootste rol blijft spelen in seo, zullen er altijd netwerken zijn.

 2. Google zal deze praktijken blijven uitbannen. Willen ze de beste zoekmachine zijn en blijven.

  Waardevolle content = en blijft king!

  • Sjoerd de Haan

   lol, content is helemaal niet KING! Zeker niet in seo opzicht!

   • Geen content, geen Internet.

    • Sjoerd de Haan

     Je hebt goeie content nodig om mensen te laten terugkomen, mee eens.

     Maar in seo opzicht is dit een fabel, want ik kan een artikel bijvoorbeeld van het Nederlands en dan naar het Frans en dan naar het Bulgaars en dan weer naar het Nederlands vertalen, waarmee ik een totaal onleesbaar artikel krijg, maar wat wel hoog komt in Google, waarom?

     Omdat Google nog steeds een robot is en niet kan zien of het allemaal correct is.

     Dus content is “Not King”.

 3. Dat zou ik ook wel eens willen weten. Wat is de impact hiervan op sites die persberichten plaatsen (tegen betaling). En wat met sites die openlijk adverteren met het feit dat zij links verkopen. Sommige hebben zelfs een domeinnaam in die richting. En het zijn vaak niet alleen kleine jongens die geld durven vragen voor het plaatsen van links. Blijkbaar mogen we geen namen meer noemen op SeoKwakzalvers, ook niet die van grote startpagina’s ;-)

  • SEO Kwakzalvers

   @Peter De impact is pas groot als Google er wat aan doet. Het zijn penalty’s die handmatig uitgedeeld worden, dus als je in de ogen van Google verkeerd bezig bent dan loop je pas een risico. BuildMyRank was een partij die heel duidelijk alleen met het manipuleren van zoekmachines bezig was. Dat kan je van startpagina’s (helaas) niet zeggen. Die zullen dus niet zo snel compleet uit de index verwijderd worden. Het gaat hierbij dus niet alleen om het plaatsne van links tegen betaling, maar de complete dienst met daarbij een netwerk waarop de berichten geplaatst worden die alleen maar bedoeld zijn voor zoekmachines. Vergelijkbaar dus met artikel spinners.

   • Volledig mee eens maar dan zou je het spel wel correct moeten spelen en van betaalde links altijd nofollow links maken. Er is immers niets mis met een businessmodel dat links verkoopt. Waar wel iets mis mee is, is een businessmodel dat er op gericht is om hoger te scoren aan de hand van linkbuilding. Dus om het zuiver te houden: no pay = dofollow / do pay = no follow ;-)

 4. Proteus

  Artikel Spinners hebben niets met linknetwerken te maken.

  • SEO Kwakzalvers

   @Proteus Als de artikelen automatisch geplaatst worden op specifieke ‘artikel directories’, dan is er wel degelijk sprake van een linknetwerk.

 5. Interessante post. Vooral ook wanneer het om artikel spinners gaat. Ik ben zelf direct op zoek gegaan naar Nederlandstalige artikel spinners. Maar op Tornado na kan ik eigenlijk niks vinden. Heeft hier iemand ervaring met een goede Nederlands Artikel spinner?
  Overigens is het mij hier niet te doen om de artikelen vervolgens op een link netwerk te plaatsen.

 6. Ik krijg altijd een beetje kippenvel van de personen die altijd maar zeggen dat content alles is.

  Het is een van de punten die belangrijk zijn. Al rank ik op hoge posities met een aantal moeilijke zoekwoorden, toch is mij dit nooit gelukt met alleen een tekst. Hier zijn altijd meer factoren van belang.

  Daarnaast is artikel marketing altijd een risicovolle manier van linken. Ook in Nederland zijn een aantal artikelwebsites terug geroepen. Al denk ik zelf dat dit meer de uitgaande links van de artikel websites veroorzaakt hebben.

 7. Je kunt gebruik maken van artikel spinners, hier is niks mis mee… maar om het toch betrouwbaar te maken kun je het best handmatig spinnen en voor een aantal artikelen gaan en niet duizenden. Als je bijvoorbeeld 10 x spinned en je past ze handmatig aan, dan scheelt je dit veel werk en heb je toch kwaliteit artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Laatste tweet

 1. Heb je tips voor ons? Laat het ons weten.