On-page factoren: waar moet je je zoekwoorden allemaal plaatsen?

Er zijn ontzettend veel SEO specialisten die het doen: een overzicht geven van de belangrijkste plekken waar je je zoekwoorden terug moet laten komen op een pagina. Op zich lijkt dit een logisch punt om advies over te geven, je wilt tenslotte weten hoe je een pagina het beste inhoudelijk kunt optimaliseren. En daarbij hoort ook een overzicht van elementen die belangrijk zijn binnen een pagina. Toch is dit volgens ons geen goed advies omdat de focus komt te liggen op de verkeerde eigenschappen van SEO.

De overzichten waar we het over hebben zien er vaak ongeveer als volgt uit:

Google gebruikt ongeveer 200 factoren voor het rangschikken van de zoekresultaten. Deze factoren bestaan uit on-page en off-page factoren. De belangrijkste on-page factoren zijn de volgende:

 • Zoekwoorden in de titel
 • Zoekwoorden in de meta tags
 • Zoekwoorden in de domeinnaam
 • Zoekwoorden in de URL
 • Zoekwoorden in de H1
 • Zoekwoorden in de H2-H6
 • Zoekwoorden in de navigatie
 • Zoekwoorden in de alt tag van de plaatjes
 • Zoekwoorden in bold tekst en italic tekst
 • Zoekwoorden in links
 • Zoekwoorden in de eerste 100 woorden van de tekst
 • Zoekwoorden in de tekst

Nu is dit advies op zich niet onjuist of waardeloos, maar het vestigt de aandacht op de verkeerde dingen. Het strikt opvolgen van dit advies levert je namelijk geen goed vindbare pagina op. Het levert je zeer waarschijnlijk een pagina op die niet prettig is voor de gebruiker en voor zoekmachines eenvoudig te herkennen is als overgeoptimaliseerde pagina. Hierdoor is bijvoorbeeld de kans aanwezig dat de pagina door zoekmachines bestraft wordt en je daardoor je doel compleet mist.

Het grootste nadeel van deze pagina’s is echter dat de on-page factoren op zich wel in orde kunnen zijn, maar de off-page factoren daardoor des te moeilijker te optimaliseren zijn. Een pagina die op die manier geoptimaliseerd is wordt door gebruikers namelijk niet snel als waardevol gezien en wordt daardoor ook niet snel gedeeld of naar gelinkt.

Je kan dus wel al je tijd gaan steken in het plaatsen van zoekwoorden op de belangrijke plekken binnen je pagina, maar dat kan iedereen. Het onderscheid maak je juist door je tijd te besteden aan het creëren van waardevolle informatie die mensen wel gaan delen en die verwijzingen van andere websites op kunnen leveren. Een uitspraak als onderstaand vinden wij dus te makkelijk.

Het correct semantisch opbouwen van onze homepagina levert volgens ons namelijk geen dusdanige verbetering in de vindbaarheid op als dat we die zelfde tijd zouden investeren in het creëren van waardevolle informatie. En dat is nou juist waar goede SEO om draait: het in kunnen schatten welke factoren op een bepaald moment het meeste effect opleveren. Niet het op kunnen noemen welke factoren allemaal een rol spelen.

Update: Een nuttige aanvulling is het artikel dat David Brinks eerder schreef: Waarom SEO-copy niet saai hoeft te zijn

Comments

Powered by Facebook Comments

10 reacties op “On-page factoren: waar moet je je zoekwoorden allemaal plaatsen?

  • SEO Kwakzalvers

   Prima voorbeeld inderdaad. Het ironische is ook dat ze voor die zoekterm gewoon op de eerste pagina staan met hun homepagina en niet met die overgeoptimaliseerde landingspagina.

 1. JW

  Ja goed artikel!

  Ben zelf ook wel schuldig aan wat over-optimalisering van de content van enkele van mijn projecten. Dit helpt wel enorm bij de lancering van een website.

  Zodra er echter significante aantallen bezoekers beginnen te komen is het zaak veel te actualiseren en de content te herschrijven naar de lezer toe.

 2. quote: en dat is nou juist waar goede SEO om draait: het in kunnen schatten welke factoren op een bepaald moment het meeste effect opleveren.

  Dan betekent het toch ook dat je kunt kiezen om de keywords op de juiste plekken te zetten? Of je website goed semantisch op te bouwen?

  Het advies over een zoek woord in de H1 of de titel bijv. tag is nuttig voor mensen die helemaal er niets van snappen. Zo heb je een goede basis. Zulke adviezen zeggen natuurlijk niets over de leesbaarheid. Je kunt een perfecte op bezoekers gerichte tekst schrijven, die ook nog eens voldoet aan de SEO eisen.

 3. en daar hoort dus ook bij zoekwoorden plaatsen in de H1 tag, titel en bijv. de img alt tag. Natuurlijk niet op een overdreven manier.

  Dat is niet dom houden, maar basis on page SEO factoren.

 4. SEO advies over on-page optimalisatie is zeker waardevol. Zolang het maar een genuanceerd advies is.

  Als je op een goede manier optimaliseert, hoeft het niet ten koste te gaan van de leesbaarheid van je tekst en kun je gewoon waardevolle content leveren die gebruikers waarderen. Goede SEO teksten bedienen zowel bezoekers als zoekmachines!

 5. Dos negros trazidos para Brasil e feitos escravos, restou sua cultura que orgulha não somente
  as pessoas que são definidas como descendentes afro-brasílio, mas a
  todos os que residem neste país.

 6. Hallo, i think i i saw besucht Siie meinen Homepage hier ankam
  zzu Rück derr wollen Ich?. Versuch finden Fragen zu verbessern verbessern mein Ich
  gehe davon! ok zu verwendeen eknige von Konzepte !!

 7. It’s amazing to go to see this site and reading the views of
  all friends on the topic of this piece of writing, while I am
  also eager of getting experience.

  liverpool drakt med trykk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Laatste tweet

 1. Heb je tips voor ons? Laat het ons weten.