Wat kun je zelf doen om SEO kwakzalverij te voorkomen?

Ondanks het feit dat er genoeg SEO kwakzalvers zijn, zijn mislukte SEO trajecten niet altijd te wijten aan kwakzalverij. Er is niet altijd sprake van bewuste misleiding. Soms lopen projecten niet zoals verwacht doordat de verwachtingen van de betrokken partijen heel anders zijn. In andere situaties krijgen projecten over langere termijn steeds minder aandacht waardoor ze verslappen, terwijl concurrenten misschien juist actiever aan de slag gaan en resultaten daardoor tegenvallen. Vaak kan hierbij de SEO partij wel iets verweten worden, maar in veel gevallen kan je dit als afnemer vaak ook voorkomen. We geven hier een aantal tips om te zorgen dat je in ieder geval grip op het SEO traject houdt en de kans op een mislukt traject zo klein mogelijk maakt.

Je eigen onwetendheid mag nooit een excuus zijn

Hoewel veel mensen in eerste instantie weinig weten en snappen van SEO, mag die onwetendheid nooit een excuus zijn waarom je voor een verkeerde partij hebt gekozen. Juist omdat je er weinig van weet heb je naar jezelf toe een inspanningsverplichting om toch te zorgen dat je de juiste keuze kunt te maken. Je gaat ook geen tweedehands auto kopen als je niets van auto’s weet zonder zelf onderzoek te doen of iemand in te schakelen die er wel verstand van heeft.

Dus probeer jezelf eerst eens in te lezen in het onderwerp of vraag iemand binnen je bedrijf om het eens wat verder uit te zoeken voordat je een keuze maakt. Er zijn genoeg bronnen die je kunnen helpen om de juist keuze te maken. Maar begin gewoon eens bij Google. Kom je er zelf helemaal niet uit dan kan je altijd nog proberen andere mensen inschakelen.

Het kan namelijk helemaal geen kwaad om een second opinion aan te vragen over een plan voor een SEO traject. Ken je niemand die je daarbij kan helpen en twijfel je toch ergens over? Vraag het gewoon online. Stel voor maar eens een vraag over een bewering van je SEO partij op Twitter, in LinkedIn groepen of op het Google Webmaster Help forum. Gegarandeerd dat je meerdere reacties krijgt.

Denk logisch na

Uiteraard geldt ook hier het advies, zoals wel vaker, om altijd logisch na te blijven denken. Maar op de één of andere manier hebben mensen snel de neiging om meer te geloven naarmate ze ergens zelf minder van afweten. Maar hoe groter het verschil in kennis hoe makkelijker het juist is om mensen te misleiden.

Helaas, er zijn ook hier geen trucjes en geheime manieren om snel rijk te worden. Hoe kan een SEO pakketje gegarandeerd resultaat bieden als iemand je website nog niet eens bekeken heeft, als iemand jouw doelgroep niet kent en als iedereen datzelfde pakketje kan kopen? Als iets te mooi klinkt om waar te zijn is het vaak ook te mooi om waar te zijn.  Ook binnen de SEO wereld worden de beste resultaten gewoon bereikt door hard te werken en goed na te denken.

Formuleer verwachtingen en doelen

Als je vervolgens besluit om met een partij in zee te gaan zorg dan dat je elkaars verwachtingen goed naar elkaar toe uitspreekt. Geef aan wat je verwacht dat je SEO partij doet, maar laat je SEO partij ook duidelijk formuleren wat hij van jou verwacht en wat hij niet als onderdeel van de opdracht ziet. Zo weet je vooraf allebei wat je in ieder geval aan elkaar verwacht te hebben en kun je altijd terugvallen op je gemaakte afspraken.

Formuleer daarnaast samen doelen over wat je wilt bereiken. Zorg dat dit doelen zijn waar jij als ondernemer iets aan hebt, geen doelen waarmee de SEO partij het makkelijkst kan laten zien dat hij zijn werk goed doet. Dus posities in zoekmachines op bepaalde zoekwoorden mogen wel een streven zijn, maar ze zullen nog altijd een middel moeten vormen om een doel te bereiken waar jij daadwerkelijk wat aan hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leads, bestellingen of brochure aanvragen. Iets waar jij daadwerkelijk iets aan hebt. Als je geen doel kunt formuleren die voor jou van nut is dan hoef je ook nog helemaal niet aan SEO te beginnen.

Naast het formuleren van doelen is het ook belangrijk om afspraken te maken wat er gebeurt als bepaalde doelen niet bereikt worden. Wat gebeurt als de SEO partij niet aan zijn verwachtingen voldoet? Zorg dan in ieder geval dat je de mogelijkheid hebt dat je op een eerlijke manier afscheid van elkaar kunt nemen. Je hoeft elkaar niet keihard af te gaan straffen met boeteclausules als er net te weinig aanvragen binnenkomen in een kwartaal. Zorg gewoon dat je je niet aan een langdurig contract verbindt waarin geen ontsnappingsmogelijkheid is bedongen bij ondermaats presteren.

Blijf betrokken

Als het SEO traject dan begonnen is, is het niet verstandig om alles maar te laten lopen en alle verantwoordelijkheid bij de SEO partij neer te leggen. Blijf altijd betrokken bij het project. Je hebt samen doelen geformuleerd, dus zorg dat je op de hoogte blijft hoe het er voor staat. Laat jij het allemaal z’n gang maar gaan dan laat je de SEO partij het ook makkelijker lopen. Toon jij echter volop interesse en betrokkenheid dan zal je daar waarschijnlijk ook extra inspanningen voor terug krijgen.

Zorg dus dat je regelmatig met elkaar contact hebt. En laat dit niet een maandelijkse rapportage zijn met een aantal kerncijfertjes, maar vraag altijd om een verdere toelichting. Vraag om een interpretatie van de cijfers en de resultaten en vraag naar nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden. Door te blijven communiceren hou je elkaar scherp.

 

Hoewel de branche dus helaas nog genoeg SEO kwakzalvers kent heb je zelf genoeg mogelijkheden om de risico’s zoveel mogelijk te verkleinen en eventuele schade zoveel mogelijk te beperken. En daarin verschillen de middelen om dat te doen helemaal niet zo veel van andere branches. Het draait allemaal om betrokkenheid, nuchterheid en duidelijkheid.

Comments

Powered by Facebook Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Laatste tweet

  1. Heb je tips voor ons? Laat het ons weten.