Een vindbare website huren: de gok van een exact match domein

We zijn het concept al meerdere malen tegen gekomen: een bedrijf dat ‘vindbare websites’ te huur aanbiedt. Vanaf een specifiek bedrag per jaar huur je een website die bijvoorbeeld vindbaar is voor je belangrijkste dienst in je eigen plaats . Sommige bedrijven geven hierbij zelfs eerste paginagaranties voor de woorden waar je deze websites voor huurt.

Het concept

Het concept werkt eigenlijk heel eenvoudig. De bedrijven hebben voor de combinaties van bijvoorbeeld een dienst en een plaatsnaam een heleboel zogenaamde ‘exact match domeinnamen’ geregistreerd. Deze domeinnaam komen precies overeen met een specifieke zoekcombinatie.

Doordat Google nog steeds (onevenredig) veel belangrijkheid toekent aan websites met exact match domeinnamen scoren deze behoorlijk goed op de betreffende zoekwoordcombinatie. Een exact match domeinnaam voor de zoekterm ‘bakker almere’ zou bijvoorbeeld www.bakkeralmere.nl kunnen zijn.

Hier maken bedrijven met dit concept dus optimaal gebruik van. Door een heleboel van deze exact match domeinnamen op te kopen op zoekwoordcombinaties waar niet veel concurrentie op zet hebben ze zo ongeveer een garantie gekocht voor een pagina 1 positie op deze specifieke zoekcombinaties. Vandaar dat veel van deze bedrijven dan ook een eerste pagina garantie af durven te geven.

De gevaren van vindbare websites huren

Er zitten nogal wat haken en ogen aan dit concept. Het aantal mensen dat namelijk zoekt op dit soort exacte zoektermen is vrij beperkt en een exact match domeinnaam scoort lang niet zo makkelijk op gerelateerde zoekwoorden als op de exacte match. Hierbij zijn namelijk het voordeel van de exacte match kwijt en moeten ze gewoon weer op de andere factoren als links en content concurreren. En zeg nou eerlijk, wie wil er nou linken naar www.autoverzekering-emmen.nl?

Omdat niemand dat waarschijnlijk wil doen bouwen veel bedrijven met zo’n concept een systeem waarbij de website profiteren van elkaars links. Dit doen ze bijvoorbeeld door op iedere website te verwijzen naar 10 gerelateerde websites uit hetzelfde concept. Dus www.verzekering-emmen.nl linkt naar www.verzekering-coevorden.nl, www.verzekering-stadskanaal.nl, etc.

Het eerste dat bezoekers dan zien op je website zijn de concurrenten bij jou in de buurt. Dat is lekker, als jij betaalt om hoog te scoren op dat zoekwoord, dat de bezoekers direct worden geattendeerd op je concurrenten in de buurt. Nu concurreer je niet alleen met ze in de zoekmachines maar ook nog eens op je eigen website.

Het grootste gevaar is echter dat je met deze methode gokt op één enkel aspect van zoekmachines waarvan je weet dat het werkt. Het grote nadeel is echter dat zoekmachines continue hun algoritme updaten waardoor specifieke factoren meer of minder invloed kunnen krijgen. Alleen een strategie die zich focust op het optimaliseren van een groot deel van deze factoren loopt geen risico bij zo’n update. Een strategie die zich focust op één factor loopt daarentegen het grootste risico. In onderstaande video vertelt Matt Cutts zelfs dat ze er over na denken om deze eigenschap minder belangrijk te maken.

Een ander groot nadeel is dat wanneer je deze website hebt geoptimaliseerd en wat aandacht hebt gegeven, maar de kosten toch niet op vindt wegen tegen de kosten en je het contract opzegt, je alle optimalisatie kwijt bent. Sterker nog een concurrent kan de website vervolgens huren en profiteren van het werk dat jij er in hebt gestoken.

Conclusie

Nadelen genoeg dus aan het huren van een vindbare website. Wat ons betreft huur je dus geen vindbare website, maar een wassen neus, met een groot risico dat die binnenkort helemaal smelt.

Comments

Powered by Facebook Comments

Eén reactie op “Een vindbare website huren: de gok van een exact match domein

  1. Richard

    Er stond in de oorspronkelijke versie van het artikel een zinnige discussie in de reacties. Door die te verwijderen maken jullie je verhaal fors eenzijdiger. Jammer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Laatste tweet

  1. Heb je tips voor ons? Laat het ons weten.